Først cricket mum. Nu AFL mum. Mit liv tager en drejning jeg ikke havde set komme, men når mine børn går all in på integrationen, så er det bare om at bakke op. Og med bakke op mener jeg at stå på sidelinjen hele lørdag formiddag og råbe Well done mate, Great batting, What a tackle, Pass the ball. PASS THE BALL! PASS THAT BALL.

Tilråb til side. Jeg er faktisk ikke den irriterende (lidt for) indlevende forældertype. Endnu. For eksempel gik Frodes AFL kamp i morges med med at tage Arne og Ruth på toilettet, købe snacks til sukkerkolde børn, gå på legeplads, sende dem på løbeture, give svingture samtidig med at prøve at chit chatte med de andre forældre og lære reglerne i en sport, der er cirka 0%, der spiller i Danmark. I Australien er det den 2. mest populære sport målt på antal spillere og publikumsinteresse.

Men hvad er AFL?

Australian Football League, eller bare footy, bliver spillet på en oval bane i vinterhalvåret (stadig 35 grader til sidste kamp. Bare for at sætter vinter lidt i perspektiv). Det er præcis den samme bane som bliver brugt til cricket om sommeren - lidt større end en almindelig fodboldbane. En AFL kamp er normalt 4 x 20 minutters effektiv spilletid, men Frode og Arne er juniorspillere, så deres kampe er kun 4 x 10 minutter.

Bolden minder om en rugby bold, sådan en oval bold, og spillerne kan ikke bare sparke som en almindelig fodbold hen ad græsset. Bolden skal afleveres fra hænderne - enten ved at hand ball'e  (tænk et underhåndsserv i volley) eller ved at sparke (tænk en målmand, der sparker bolden ud). De må løbe ca. 15m med bolden i hænderne, og de skal score mellem et par høje stænger.

Det er en virkelig seværdig sport - der sker noget hele tiden (altså, nu startede Frode med cricket, hvor der skete virkelig lidt, så barren var ikke sat så højt).

5 årig med ivrige spirit fingers

Arne spiller hver lørdag kl. 8 henne i vores lokale klub, Morningside Panthers. Det er med klubtøj og det hele: knælange sokker, ærmeløs trøje og fodboldsko. Han er mega nuser.

Forestil jer lige lille Arne, 5 år, møde op til sin allerførste træning. Hans hold går direkte i spilletid mod et andet mere rutineret hold. Han er totalt lost. Klar, men lost. Han har nærmest spirit fingers og danser rundt med sine små trin og prøver at få bolden. Helt forvirret. Han er iført sine stribede knælange sokker og sin maroon farvede ærmekløse spilletrøje. Ubamhjertigt.

Han var så arrig som torden og lyn før han modvilligt tog afsted til sin anden træning i morges. Han hadede AFL. "JEG HADER AFL!!!". 2 timer senere kom han hjem og sagde, at det var den bedste kamp nogensinde. Helt glad. Han scorede et mål og var i gruppe med sine bedste venner. Seriøst. Der er altid store følelser på spil hos Arne. Enten eller. Sort eller hvidt. Elsker eller hader. Om morgenen kommer han enten ind i vores seng, putter sig ind til os og fortæller os hvor meget han elsker os: op til månen og tilbage igen ELLER han kommer ind og skælder os ud, helt anspændt og vred over alt det han ikke får lov til og alt det vi gør galt.

Når han langsomt lærer alle følelserne ind i mellem kommer han til at smelte hjerter en dag. Andre end vores vel og mærke. Arneskatter!

En 8-årig med behov for at høre til

Frode er helt oppe og ringe over både Cricket og AFL. Og jeg kan blive helt glad af at se ham være en del af et fællesskab, hvor han lige vokser 5cm inden hver træning og kamp. Han spiller hver torsdag eftermiddag og lørdag formiddag forskellige steder i byen.

Idag tog vi lige en scenic route hjem fra kamp gennem et område af Brisbane, hvor man nemt kan forstille sig, hvordan den lokale snak er gået:  

"Vi skal da have en Ranch. Vi skal have masser af land. Heste. Og ved du hvad, mate? Vi bygger den sgu i spansk stil. Fyr op for søjlerne og den laksefarvede sandskuring. Masser af søjler! Og en af de der lange indkørsler som man ser i amerikanske præriefilm. Vi gør det, mate."

Nogle gange opdager jeg, hvor lidt af byen vi egentlig har oplevet.

Tayla Harris

Selvsamme dag som drengene begyndte til AFL, gjorde min kollega David (som er den største AFL fan) mig opmærksom på en professionel kvindelig spiller (fra Brisbane!). Der var lagt et fantastisk billede af hende op, hvor hun smidigt, kraftfuldt og elegant sparker bolden af helvede til. Netop på grund af det billede var hun blevet udsat for sexistiske og vulgære kommentarer på de sociale medier.

Sej som hun er, løfter hun sin sag fra det personlige til det samfundsmæssige plan og bliver en stemme for kvinder i sport. For lets face it: kvinder udsættes ofte for kommentarer om alt andet end deres sportslige præstationer.

Aftenen efter drengenes første træning så vi videoer af Harris' eminente sparketeknik, og snakkede om hvor sejt det kunne være at blive ligeså god som hende en dag. Trods alt en meget god intro til sporten.  

Cricket - det er IKKE rundbold

Én ting jeg har lært. Du skal ALDRIG sammenligne cricket med rundbold. Det er den mest populære sport i Australien hvis man ser på antallet af spillere og publikum til kampe. Denne gentleman sport kan have kampe, der strækker sig over op til 5 (!) dage.

Frode har lige afsluttet sæsonen. Han ELSKEDE det. Han stod klar hver lørdag kl. 6.30 i sine hvide bukser, hjelm, handsker og skridtbeskytter. For en dreng, der ikke er til at drive ud af sengen i hverdagen, er det meget sigende for hans kærlighed til sporten.

Cricket er faktisk skidehyggelig. 3 timers kampe i fuld sol. Kaffe og chill på sidelinjen. Når man ikke tæller point, som Jakob i billederne herunder. Det er fuld koncentration.

Men hvad går det ud på? Der er to hold. Hele det ene hold er fieldere og så er der 2 battere fra det andet hold, der scorer point ved at løbe frem og tilbage mellem to gærer. Ej. For en rookiebeskuer som mig, virker det som om, der ikke sker der ikke så meget. Det er ikke hver dag jeg sammeligner mig selv med J Lo, men hun stiller de geniale spørgsmål om Cricket i det her talkshow.  

Nok om Cricket. Nok om AFL.

Jeg bruger gerne min lørdag på sidelinjen i stereotypt activewear og take away kaffe! Det er faktisk noget så godt at se mine unger have følelsen af at være en del af et hold og et fællesskab.

:) Sophie  

PS: Har her 3 år for sent lavet en Facebookside til bloggen #firstmover. Så følg med der, hvis du vil have Australsk spam og nys om nye indlæg :-)

PPS: Min insta er den samme som altid: @sophybox